November 1-től, tavaszig bezár a Baráthegyi Majorság

November 1-től zárva tart a Baráthegyi Majorság. A lakóotthonok és a konyha továbbra is üzemel, a turisztikai szolgáltatások azonban tavaszig biztos, hogy szünetelnek majd. Szintén tavaszig zárva tart a család- és fogyatékosságbarát panzió, az erdei iskola, nem fogadunk csoportokat, lecsökkentjük az állatállományt és a sajt- valamint a lekvárüzem is időszakosan bezár. Az áram, a gáz, az üzemanyag és a takarmány árának növekedése a Szimbiózis Alapítványt is nehéz helyzet elé állította. Az áremelkedés több mint 74 millió forint többletkiadást jelent, emiatt pedig drasztikus lépésekre kényszerültünk.

Kecskéinket már meghirdettük eladásra, az alapítvány facebook oldalán pedig árverést indítottunk, hogy az ebből befolyt összegből újabb fatüzelésű kazánt vásárolhassunk a lakóotthon számára. A takarmány árak is olyan mértékben megemelkedtek, hogy állatállományunkat is le kell, hogy csökkentsük, most 50 kecskétől kell megválnunk Az egyik csacsi már új helyre költözött, az árából abrakot vettünk a többieknek.

Már eddig is több intézkedést hoztunk annak érdekében, hogy költségeinket csökkentsük. Fatüzelésű kazánokat és cserépkályhát építetettünk be több épületünkbe is. Az élelmiszerbanki adomány szállítására elektromos autót vásároltunk, emellett pedig a terápiás szamarakat is munkára kell, hogy fogjuk. A patások húzzák majd a szekeret, amelyet szintén szállításra használunk. A dolgozók és az érintettek közösen készülünk az előttük álló kritikus hat hónapra. Összeköltöznek egységek, készítjük a tüzelőt, gyűjtjük az ágakat és a papírt, támogatjuk egymást abban, hogy minimálisra csökkentsük a várható horribilis kiadásokat.

Október 8-án megrendezzük az I. Országos Amatőr Sajtversenyt és zárásként október 29-én, a Tök jó szombaton még várjuk a vendégeket. Ez után azonban hosszú ideig nem lesz több program a majorságban. Nem fogadunk több csoportot és táborozót. Kénytelenek voltunk a humán erőforrás oldalon is áldozatokat hozni, ami dolgozók elbocsátását jelenti.

Speciális szállítás szolgáltatásukat nem tudjuk tovább működtetni, így a jövőben nem fogjuk a fogyatékkal élő gyerekeket Miskolcról és vidékről iskolába hordani. A szülők most kétségbeestek, mert elveszíthetik a munkájukat, ha nem oldódik meg gyermekük szállítása.

Alapítványunk a Baráthegyi Majorságban és üzemeinkben több száz fogyatékos és megváltozott munkaképességű személyt foglalkoztat, sokuknak a lakhatást is biztosítja. Társadalmi vállalkozásunk célja, hogy értelmet adjunk a fogyatékkal élő felnőtteknek a mindennapokhoz, és hogy akit lehet, azt felkészítsük az önálló életre. Számos elismerésben részesültünk. 2022-ben elnyertük: Az Év Fejlesztő Foglalkoztatója címet, a Civil Díjat, a Szociális Munkáért emlékérmet, a majorság két sajtja pedig ezüst minősítést kapott a X. Magyar Sajtmustrán.

Az alapítvány már sok helyre fordult támogatásért, de eddig nem érkezett érdemi segítség.