Szociálterápia

Terápia

Lovas terápia

A lovas terápia a ló által kísért, támogatott gyógyító-fejlesztő eljárások gyűjtőneve.
A ló hátán ülve, annak természetes, harmonikus mozgása az ember medencéjén és gerincoszlopán keresztül stimulálja a törzsizmok működését, az egyensúly érzékelésért felelős agyi struktúrák működését. Ezáltal javul a mozgásérzékelés, az egyensúlyérzék és a mozgáskoordináció, hatással van az izomtónusra. A pszichológiai- és gyógypedagógiai hatások közül jelentős a figyelem és a koncentrációs képesség fejlődése, növelhető az önbizalom, fenntartható a motiváció. A lóval és a terapeutával való együttműködés pozitív hatással bír a szociális készségek fejlődése szempontjából, előrelépés mutatkozhat a verbális- és nonverbális kommunikációban. A Baráthegyi Majorságban a lovas terápiát okleveles lovas oktató tartja. Majorságunk lovardája idén két új taggal, két pónival bővült.

Alpaka terápia

Az alpaka terápia egy új állatasszisztált terápiás módszer. Az alpaka a lehetőséget adja meg a kapcsolat megteremtésére ember és állat között, így természetes módon fejlődnek a szociális készségek. Az alpaka terápia olyan gyermekek és felnőttek számára is alkalmas, akiknek állatszőr allergiájuk van (az alpaka gyapjú nem tartalmaz lanolint, így nem okoz allergiát) vagy félénk, visszahúzódó természetűek. Több országban már az idős- és demens ellátás, illetve az autizmus specifikus fejlesztés szerves része. Az alpakák rendkívül tanulékonyak, engedelmesek, barátságosak, kooperáló tulajdonságuk miatt kimondottan alkalmasak terápiás állatnak. A terápiát képzett lovas-és alpaka oktató, valamint konduktor végzik, gyógypedagógusok bekapcsolódásával.

Szociális tevékenység

A szociális szolgáltatási épületeink 2 db lakóotthonból, 1 db támogatott lakhatási épületből és egy szociálterápiás központból állnak. Összesen majd 60 főnek biztosítunk lakhatást, és további 24 főnek napközi ellátást.

Őrangyalok

Évek óta hagyománnyá vált, hogy szakmai munkatársaink több turnus nyári napközi tábort szerveznek autizmussal és fogyatékossággal élő gyermekeknek.

2021-ben indult el Egy hét mennyország projektünk, melynek keretein belül fogyatékossággal élő gyermeket nevelő családokat fogadunk Baráthegyi Panziónkban. Lehetőséget biztosítunk számukra a teljes körű kikapcsolódásra együtt, vagy akár külön-külön, fejlesztésekkel színes programokkal várjuk a gyermekeket, a szülőket pedig wellness kikapcsolódással és felfrissüléssel.