Bemutatkozás

A Szimbiózis Alapítvány 20 éve hozta létre Miskolc-Diósgyőrben – ahol a pálos barátok már az 1300-s években gazdálkodtak – a Baráthegyi Majorságot. A szerzetesek hagyományait felelevenítve született a sokszínű, önfenntartásra berendezkedő, öko-parkéntt és kulturális színtérként egyaránt funkcionáló Majorság.

A Bükk keleti kapujánál elhelyezkedő 5 hektáros területen szélkerék húzza fel a vizet a kútból, a kerti tó, fóliasátor, üvegház, gombatermesztő pince mellett istállók és különféle manufaktúrák (sajtkonyha, kemence, asztalos és kézműves műhelyek,) találhatóak, ahol többek között fogyatékossággal élők és megváltozott munkaképességűek dolgoznak.

A szociális szolgáltatási épületek (3 lakhatási egység 32 fő számára, és 24 fő számára nappali intézmény) mellet, egy napi 200 adag ebédet főző konyha, valamint képzési központ is található.

A Baráthegyi Majorság mindennapjait átszövik a hagyományos technikák használatán alapuló népi mesterségek, melyek bemutatása képezik az alternatív turisztikai programunk – a fogyatékos munkavállalóink a látogató diákok „mesterei” – alapját is.